Perussuomalaista vuosi sitten erkaantunut Sininen tulevaisuus ei ole lyönyt itseään läpi Lapissa. Puolueella on maakunnassa vain kolme kunnallisjärjestöä ja vain neljä kunnanvaltuutettua.
Kunnallisjärjestöt on perustettu Rovaniemelle, Kemijärvelle ja Sodankylään. Valtuutettuja puolueella on Kemijärvellä kolme ja Rovaniemellä yksi.
Sinisten puheenjohtaja Sampo Terhon mielestä ensimmäisen vuoden aikana puolue on kuitenkin mennyt eteenpäin, vaikka se perustettiin kesken vaalikauden ja ilman rahoitusta.
– Olemme nyt samassa pisteessä missä perussuomalaiset oli kahdeksan vuoden kohdalla. Vuoden 2003 eduskuntavaaleissa perussuomalaisten kannatus oli suunnilleen sama kuin sinisillä nyt, Terho sanoo.
Ylen tuoreimmassa mittauksessa sinisten kannatus on 1,7 prosenttia. Kyselyn virhemarginaali on 1,8 prosenttia.
– Monella meistä on kokemus siitä kuinka pitkä tie se on tehdä pienestä puolueesta suuri. Se vaatii vuosien työtä ennen kuin valtakunnallisesti olemme valmiita, mutta sitä kohti mennään, Terho uskoo.
Jos maakuntavaalit olisi pidetty syksyllä, olisi sinisten tavoite ollut saada Lapista 25 ehdokasta, kun täysi lista on 88 ehdokasta.
– Todennäköisesti on mahdollista tehdä vaaliliittoja, mikä on usein pienelle ja aloittavalle puolueelle ihan järkevää. Mutta nyt kun on hieman lisäaikaa tiedossa, niin katsotaan kuinka paljon ehdokkaita ehtii tulla, Terho kommentoi.
Koko maassa sinisillä on 13 piirijärjestöä ja 40 kunnallisjärjestöä.
Terho uskoo soten menevän läpi
Keskustan ja kokoomuksen lehmänkauppaan ja kädenvääntöön kulminoituvan sote- ja maakuntauudistuksen Terho uskoo menevän läpi.
– Uudistus parantaa palveluja eli lyhentää jonoja ja antaa useampia vaihtoehtoja. Sen pitää myös hidastaa kustannusten kasvua ja kaiken kaikkiaan parantaa kansalaisten yhdenvertaisuutta. Näillä periaatteilla ja sillä, että pidetään kiinni myös kotimaisten yrittäjien pärjäämisellä, tästä tulee aivan erinomainen uudistus.
Sote-keskustelussa soraääniä on kuulunut erityisesti kokoomuksesta, joka on halunnut pitää kiinni valinnanvapaudesta.
– Valinnanvapaus vaiheistetaan perustuslain takia. Näin on silloin pakko toimia. Tämä kokonaisuus on meidän kaikkien neuvottelema ja uskon, että kokoomuskin on siihen lopulta varsin tyytyväinen. Tästä tehdään juuri niin hyvä kuin mahdollista, Terho sanoo.
Terholta tukea Tornion radan sähköistämiselle
Terho vieraili maanantaina Torniossa, jossa häntä lobattiin Tornion radan sähköistämisen puolesta.
–Kuulin siihen tänään erinomaiset perustelut. Tätä täytyy harkita seuraavissa hallitusneuvotteluissa. Kuulostaa siltä, että hinta on hyvin kohtuullinen suhteessa saataviin hyötyihin.
Seuraavat hallitusneuvottelut käydään ensi keväänä eduskuntavaalien jälkeen. Meri-Lapin kehittämiskeskuksen mukaan Laurilan ja Tornion välisen viidentoista kilometrin rataosuuden sähköistäminen maksaisi noin 15 miljoonaa euroa.
Juttua on muokattu klo 17.05. Jutussa luki aiemmin, että "Ylen tuoreimmassa mittauksessa sinisten kannatus on 1,7 prosenttia, mikä mahtuu kyselyn 1,8 prosentin virhemarginaaliin."