Kolme kertaa konkurssiin kaatunut Pahtavaaran kultakaivos myytiin maaliskuussa kanadalaiselle aloittelevalle kaivosyhtiölle Rupert Resources Ltd:lle (RR). Myyjänä oli kaksi vuotta sitten konkurssin tehneen Lappland Goldminers Oy:n (LGM Oy) konkurssipesä. Hinnaksi on kerrottu 500 000 Yhdysvaltain dollaria käteisenä ja 2 miljoonaa rojalteina kullantuotannosta, jos se aikanaan käynnistyy.
Rupert Resources saa peräytyä kaupasta syyskuun puoliväliin mennessä. Tämä optio on siltä varalta, ettei Pahtavaarasta saada tuotannon käynnistämisen kannalta tarpeeksi positiivisia merkkejä kullasta.
Kuusi miljoonaa euroa ylivelkaisen pesän velkojien kannalta kauppa toisi vähäsen helpotusta.
Lappland Goldminers Oy:n konkurssipesän pesänhoitaja, asianajaja Mikko Tiilikka pitää todennäköisenä kaivoksen käynnistymistä.
– Kyllä uskon, että täällä kaivostoiminta käynnistyy tulevaisuudessa ja nimenomaan tämän ostajan toimesta, että kyllä meillä on nyt niin hyvä toimija ja niin uskottava toimija kyseessä, että täällä tulee toiminta minun nähdäkseni käynnistymään, sanoo Tiilikka.
Hätäinen toiminta vararikkojen syynä?
Kuinka Pahtavaara voisi kolmen konkurssin jälkeen tulla kannattavaksi kultakaivokseksi? Uusimman konkurssin pesänhoitaja Tiilikka katsoo, että vararikon tehneet yhtiöt ovat toimineet hätäisesti kultasuonien kartoituksessa ja louhinnassa.
– Se mitä itse olen asiakirjoja lukenut ja haastatellut entisiä toimitusjohtajia ja toimintaan osallistuneita, niin kyllä yksi merkittävä syy on siinä, että ei ole ollut tarpeeksi järjestelmällistä se malminetsintätoiminta ja siihen liittyviä suunnitelmia, mihin päin louhitaan, niin ehkä niissä on ollut vähän parantamisen varaa, sanoo Tiilikka.
Syyskuun puoliväliin asti Rupert Resources voi siis irtaantua kaupasta. LGM Oy:n pesänhoitajan Mikko Tiilikan mukaan kaivoksen rikastamo on pidetty kahden konkurssivuoden ajan toimintavalmiudessa siten, että sen osalta tuotannon käynnistys voi tapahtua joutuisasti.
Rupert Resources voi vetäytyä kaupasta syyskuun puoliväliin mennessä. Ehto on siltä varalta, että ostajayhtiö päätyy selvityksissään siihen, ettei kultakaivoksen aloittaminen sittenkään kannata.
Tuntematon Rupert Resources
Rupert Resources on Suomessa tuntematon yhtiö eikä siitä Googlestakaan paljon tietoja löydy. Yhtiön kotimaa on Kanada ja se on listattu Toronton pörssiin.
RR:n Pahtavaaran hanketta vetävä Jukka Nieminen sanoo yhtiön olevan tyypillinen Toronton pörssiin listattu junioriyhtiö, jolla ei ole aikaisemmin ollut Suomessa toimintaa.
Niemisen mukaan RR on tällä hetkellä pikkuinen yhtiö, jonka taustavaikuttajilla ja rahoittajissa on aiempaa kokemusta kaivoshankkeista. Taustavaikuttajista Nieminen mainitsee Kanadasta Kirkland Lake Gold ja Rambler Mines & Metals –nimiset kaivosalan yritykset. Nekin ovat Suomessa tuntemattomia.
Vahva usko kaivokseen
Tässä vaiheessa usko kaivoksen uuteen alkuun on vahva, sanoo Rupert Resourcesin parhaillaan perusteilla olevan Suomen tytäryhtiön tuleva toimitusjohtaja, geologi Jukka Nieminen.
– Usko ja toive perustuu siihen, että se mitä tiedetään ja tunnetaan näistä edellisistä yhtiöistä, niin ongelma on aina ollut näissä edellisissä tapauksissa se, että yhtiöt on hirvittävän vähän satsannu alueelliseen ja tähän alueen tutkimiseen. On menty hyvin pitkälle kädestä suuhun.
Nieminen arvelee edeltäjien epäonnistumisten johtuneen taloudellisten seikkojen lisäksi kunnollisen tutkimisen laiminlyönnistä.
– Olisi pitänyt vähän enemmän ja vähän pidemmälle tutkia sitä aluetta, että sinällään tämä on varsin tutkimatonta kuitenkin vielä laajemmassa mittakaavassa. Yleensä tahtoo olla näin, että kun jossakin on ollut malmia edes siinä määrin, että se on edes jollain lailla kannattanut kaivaa, niin sieltä yleensä kannattaa etsiä lisääkin, arvioi Nieminen.
Nieminen oli Pahtavaaran kaivoksella nuorena harjoittelijana ensimmäisen konkurssin tehneen Terra Mining Oy:n palveluksessa. Silloin työt loppuivat konkurssiin.
Tuotantoon aikaisintaan runsaan vuoden päästä
Syyskuun puoliväliin Rupert Resources perehtyy aiempaan tutkimustietoon ja lupa-asioihin. Siihen mennessä on löydettävä kullasta riittävästi positiivisia merkkejä, jotta homma jatkuu.
– Lähinnä on käyty vanhaa dataa läpi, joka on näiden edellisten yhtiöiden jäljiltä, siellä on hirvittävä määrä sitä, on tutkittu geologiaa, geofysiikkaa, kairaustietoja, tutustuttu kaikkiin luvituksiin, keskusteltu viranomaisten kanssa mikä heidän näkemys on nykytilanteesta ja mahdollisesta jatkosta.
Niemisen mukaan meneillään selvittely on enemmän papereiden läpi käymistä ja tutkimista eikä vielä mitään konkreettista tutkimustoimintaa ole tehty.
Rupert Resourcesin Jukka Nieminen sanoo, että tuotanto voi käynnistyä aikaisintaan vuoden kuluttua tuosta syyskuun puolivälin määräpäivästä.
– Tarkotuksena on nimenomaan tehdä niin, että keskitytään nyt kunnolla tähän tutkimiseen ja haetaan näitä malmivaroja sekä maan alta että tästä lähiympäristöstä mitä löytyy ja katellaan ne kunnolla kasaan ja sitten vasta ruvetaan (tuotantoon), sanoo Nieminen.