Poronluun kasvuominaisuudet ovat vertaansa vailla. Vuosittain luumassan kasvu on jopa 30 prosenttia eläimen painosta. Nyt näitä kasvu- ja luutumisominaisuuksia halutaan siirtää ihmiseen ja etenkin vaikeiden murtumien hoitamiseen.
– Esimerkiksi lonkkamurtumiin liittyy usein luun paranemishäiriö, kertoo luuimplantin kehittäneen BBS - Bioctive Bone Substitutes -yhtiön toimitusjohtaja Pekka Jalovaara.
Tuotteen kehitystyö alkoi jo 20 vuotta sitten Oulun yliopistossa. Ortopedian ja traumatologian professori Jalovaara on ollut mukana alusta alkaen.
Jalovaaran mukaan poron proteeiniuute voi helpottaa merkittävästi myös haastavia luusiirrännäishoitoja.
– Normaalisti luusiirrännäinen otetaan potilaan omasta luustosta, yleensä suoliluusta. Operaatioon liittyy luonnollisesti komplikaatioiden riski ja pidentynyt leikkausaika. Lisäksi toimenpide on jälkikäteen usein kivuliaampi kuin varsinainen hoitoleikkaus.
Ensimmäinen poroperäinen lääke kulkee tarkan seulan läpi
Eläinperäisiä ainesosia käytetään lääkkeissä muutoinkin, mutta porosta ei aiempia kokemuksia ole ollut. Tämä on hidastanut hankkeen etenemistä tarkasti valvotulla ja säännellyllä alalla.
– Kyllähän tämä rankkaa on ollut, kun kehitystyö on niin säädeltyä ja meidän on pitänyt osoittaa, että poro on hyvä ja turvallinen raaka-aine, kertoo toimitusjohtaja Pekka Jalovaara.
Reisjärven tehtaalle tuleva poronluu esikäsitellään ja jauhetaan, minkä jälkeen edessä on pari viikkoa kestävä monimutkainen kemiallinen prosessi. Kymmenien kilojen painoisesta poronluuerästä saadaan muutama gramma valmista proteiiniuutetta.
Murtumakohtaan ruiskutettavassa implantissa on vaikuttavaa lääkeainetta vain muutamia kymmeniä milligrammoja.
– Poronluussa on kaikki vaadittavat proteiinit ja kasvuominaisuudet, jotka tukevat myös murtuneen ihmisluun paranemisprosessia, kertoo professori Pekka Jalovaara.
Reisjärven tehdas on valmis kaupalliseen tuotantoon
Reisjärven tilat saivat syksyllä lääketehdasluvan ja murtumapotilailla tehdyt kliiniset kokeet ovat loppuseurantaa ja -raportointia vaille valmiit.
– Haemme tuotteille myyntilupaa, kun kliiniset kokeet on viety loppuun. Luvat voisivat olla kunnossa noin vuoden kuluttua, arvioi toimitusjohtaja Pekka Jalovaara.
BBS-yhtiön pääpaikka on Oulussa, missä on myös yhtiön tutkimuslaboratorio. Tuotantotilat sijaitsevat, ehkä hieman yllättävässäkin paikassa, Reisjärvellä.
– Yrityksen toinen perustaja on kotoisin Reisjärveltä, minkä takia tuotantotilat sijoitettiin tänne. Sijainti on ollut mitä mainioin ja täällä on hyvät tilat ja työntekijät ovat sitoutuneita ja vaihtuvuus pientä, kertoo toimitusjohtaja Pekka Jalovaara.
Murtumissa piilee miljardimarkkinat
BBS - Bioactive Bone Substitutes -yhtiö tavoittelee tuotteillaan pääsyä miljardimarkkinoille.
Yhtiö arvioi, että maailmanlaajuisesti puhutaan jopa kuuden miljardin dollarin laajuisesta, vakaasta ja kasvavasta markkinasta.
– Markkina on erittäin suuri. Näillä tuotteilla pyritään pääsemään eroon omaluusiirteistä ja miljardiluokan markkinoilla on varmasti tilaa myös meidän tuotteillemme, laskeskelee toimitusjohtaja Pekka Jalovaara.
Rahakkaille lääke- ja leikkausmarkkinoille pääsyn toivotaan tuovan lähivuosina työtä jopa 30-40 ihmiselle.