Teollisuustyön väheneminen on rajusti muokannut Suomen työmarkkinoita viime vuosikymmenet. Hyvä työsuhde on ja on ollut 700 000 suomalaisella, he ovat porskuttaneet töissä lamojen ja kriisien yli.
Lapin yliopiston juuri eläkkeelle jääneen sosiologian professorin Asko Suikkasen mukaan työttömänä on viime vuosina ollut vuoden aikana 600 000 ihmistä. Suurimmaksi työmarkkinoiden ryhmäksi ovat muodostuneet 1,2 miljoonaa ihmistä, joiden työllisyyttä leimaa muutos.
– Se muodostaa hyvin eriytyneen ryhmän, jossa on henkilöitä, jotka ovat vaihtaneet ammattia, toimialaa, työn sisältö on muuttunut, on joutunut vaihtamaan työpaikkakuntaa ja niin edelleen. Jonkinlainen epävarmuus työn sisällöstä, työpaikkakunnasta ja työstä on hyvin lähellä heitä.
Miehet kärsivät eniten
Suikkasen mukaan murros alkoi 90-luvun ja 2000-luvun vaihteessa ja vauhti on kiihtyvä. osa viime aikoina irtisanoitusta siirtyy tähän kasvavaan työmarkkinoiden muutosryhmän joukkoon.
Sosioiogi Suikkasen mukaan miehet ovat kärsineet työmarkkinoilla eniten koska työpaikkoja on menetetty juuri miesvaltaisilta aloilta kuten metsä- ja metalliteollisuudesta. Palvelualoilla työpaikat ovat jonkin verran lisääntyneet.
– Muutos on suosinut naisia ja naisten työvoimaosuudet ja työllisyysasteet ovat olleet lievästi kohoavia.
Teollisuusjohtajat ja pankkiirit vaativat alati palkka- ja veroalea. Työllisyyden tutkijan sosiologian emeritusprofessori Asko Suikkasen ykköslääke on työntekijöiden ja siten yritysten osaamisen parantaminen.
– Edelleen on selvästi tarvetta sille, että esimerkiksi aikuiskoulutusta lisätään tässä tilanteessa, lisätään ihmisten opiskelua, uusien taitojen hankintaa.
Asko Suikkanen piti keskiviikkona läksiäisluennon Lapin yliopistolla. Emeritusprofessori jatkaa työmarkkinoiden tutkimista ja opetustyötä myös eläkepäivillä.