Elintarviketurvallisuusvirastoon Ouluun on syksyn ja talven aikana tullut harvinaisen paljon ilmoituksia ja näytteitä sairaista kaloista. Erityisesti lohissa ja siioissa on ollut vaaleita laikkuja ja ihovaurioita. Sairaus on tutkijoille tuttu.
- Siinä on kyseessä tällainen vedessä olevan sienen aiheuttama ihotulehdus. Sieni iskee sellaisiin kohtiin ihoa missä iho on tullut jollakin tavalla alttiiksi tartunnalle. Se on voinut vaurioitua mekaanisesti, tai siihen on voinut tulla jokin bakteeritartunta.
- Erityisesti lohikalojen iho tulee kudun aikaan hyvin alttiiksi tälle vesihometartunnalle, sanoo erikoistutkija Perttu Koski Oulun Evirasta.
Yleensä infektiota näkeekin lohilla.
Sekä tänä syksynä että myös edellisenä syksynä esimerkiksi Kemijokisuulla on nähty laikukkaita laiskasti pitkin rantoja uivia lohia. Ne ovat nimenomaan vesihomeen vaivaamia.
Sairaus leviää sitä paremmin, mitä enemmän kaloja on. Vesihome-infektio on tuttu vaiva myös kalankasvattamoissa.
Sairautta tavallista useammilla lajeilla
Perämerellä on tehty vesihomeesta havaintoja Luulajasta Oulujoelle ulottuvalla alueella. Etelämpänä tautia ei ole nähty tavallista enempää.
Alueelta on löydetty myös muita sairaita kaloja kuin lohia.
- Se ei ole kovin tavanomaista. Muistan siioista aikaisemmilta vuosilta jonkun tapauksen, mutta nyt Perämerellä kalastajien pyydyksiin on uinut tällaisia villejä vesihomeisia siikaemoja.
- Samoin meille on tullut näytteitä nousua yrittäneistä nahkiaisista, joissa on voimakas vesihometartunta, erikoistutkija Perttu Koski kertoo.