Yle Oulun kyselyyn vastasi kymmenen maakunnan kolmestatoista kansanedustajasta. Kaikki keskustan kansanedustajat haluavat, että Kollajan allas rakennetaan ja koskiensuojelulakia uudistetaan mahdollisesti ensi hallituskaudella.
Selvää kannatusta tuli vain keskustasta: muissa puolueissa kaksi kansanedustajaa vastustaa hanketta ja kolme ei vielä osaa sanoa kantaansa.
Keskustan oululainen kansanedustaja Mirja Vehkaperä puolustaa altaan rakentamista tuulivoiman tulevaisuuden tarpeilla.
– Jos tuulivoimaa aiotaan rakentaa niin paljon kuin on suunniteltu, me tarvitsemme säätövoimaa joko kotimaisin voimin tai ulkomailta ostettuna. Me tarvitsemme Suomeen lisää vesivoimaa, Vehkaperä sanoo.
– Kun selvitykset on saatu ja kaikki yva-menettelyt näyttävät positiivisilta, mikään ei estä sitä, ettei Kollajan allas oteta poliittiseen käsittelyn pikimmiten, Vehkaperä patistaa.
Kollajan altaan rakentaminen vaatisi muun muassa koskiensuojelulain avaamista uudelleen. Vehkaperän mukaan kaikki puoltaa sitä, että altaan rakentaminen on mahdollista.
– Paikalliset olosuhteet ja asukkaiden mielipiteet on otettu huomioon ja myös esimerkiksi kalan nousu joessa mahdollistetaan uusien suunnitelmien mukaisesti. Mielestäni paikallinen vastustus on vähentynyt koko ajan, Vehkaperä sanoo.
"Ei ole lobattu sen enempää kuin muualtakaan"
Kokoomuksen kansanedustaja Pertti Salolainen povasi perjantaina uutta koskisotaa Kollajan vuoksi. Salolainen heitti ilmoille epäilyksen voimayhtiöiden lobbauskampanjasta. Hänen mukaansa yhtiöt yrittävät nyt liittoutua keskustan ja perussuomalaisen kanssa.
– Voimayhtiöistä ei minulle ole ainakaan lobattu sen enempää kuin mistään muualtakaan, keskustan kansanedustaja Mirja Vehkaperä toteaa.
– Jos joku on ollut alusta asti Kollajaa vastaan syystä tai toisesta, hän on sitä myös nyt.
"Ely ei ole luotettava"
Kollajan altaan rakentamista vastustava vasemmiston oululainen kansanedustaja Martti Korhonen heittää epäilyksen pallon Pohjois-Pohjanmaan ely-keskuksen suuntaan.
– Ely ei ole mielestäni luotettava arvioimaan Kollajan vaikutuksia. Jos ympäristövastuualueen johtaja tekee päätöksen, johon asiantuntija-esittelijä jättää eriävän mielipiteen, tämä on suoraan sanoen kummallista. Yksi ihminen tekee päätöksen siitä, että Natura-arvot eivät vaarannu, vaikka kaikki aiempi tieto ja asiantuntijalausunnot ovat osoittaneet toiseen suuntaan, Korhonen lataa.
Korhosen mukaan Kollaja pitäisi ehdottomasti jättää rauhaan.
– Iijoki on laitettu koskiensuojelulakiin vuonna 1986 ja sen pitää siellä myös pysyä. Tällainen soutaminen ja huopaaminen on kohtuutonta myös alueen asukkaille.
Korhonen ei kuitenkaan usko, että Kollajasta nousee uusi koskisota.
– Poliitikkojen pitää olla järkeviä ja vastuunsa tuntevia. Eihän tämmöinen peli vetele: yritämme tehdä ympäristöasioista uutta vientituotetta ja uhraamme itse arvot muutaman kymmenen megawatin vuoksi. Eihän tätä usko enää kukaan, Korhonen puuskahtaa.