Huumerikollisuus on kasvussa. Peräpohjolassa poliisin tietoon tulleiden huumerikosten määrä on lähes kaksinkertaistunut edellisvuodesta lokakuussa 2013 julkaistun tilaston mukaan.
– Se on juuri niin kuin luvut sanovat. Meillä on todellinen, korostan, todellinen huumeongelma tällä alueella, etenkin Kemissä, mutta Tornio ei ole sen kummempi, ja koko Lapin poliisilaitoksen alueella. 60- ja 70-lukujen tilanne on takana. Tilastollisesti Kemi on Suomen toiseksi pahin huumealue huumekuskien ja juttujen esiin tulleessa määrässä, sanoo vuoden vaihteeseen asti Peräpohjolan poliisipäällikkönä toiminut Seppo Kinnunen.
Kinnusen mukaan suurin tekijä kasvun takana on lisääntynyt tarjonta, mihin vaikuttaa erityisesti valtakunnan rajan läheisyys.
– Voi sanoa, että tämä meidän vapaa raja tuottaa tätä tulosta, mikä on tässä ikävästi nähtävissä. Tarjonta on niin yleistä. Lisäksi huumeiden ympärillä liikkuu joissain piireisssä tietynlainen glamouri, että se on niin erilaista ja saa tietynlaisia kicksejä. Tarjontaan laittaisin sen suurimman pointin. Yksi tekijä on myös syrjäytyminen, alkoholinkäyttö ja epäsosiaalinen käyttäytyminen, jotka saavat aikaan aineiden käytön, kun niitä on tarjolla.
Ongelma ei ratkea resursseilla
Kinnunen sanoo, että huumeongelmaa ei ratkaista lisäämällä poliisin resursseja.
- Tätä asiaa ei ratkaista resursseilla. Se lähtee ihan muista tekijöistä. Se houkuttelevuus on ensimmäinen asia, että se ei enää vetäisi puoleensa. Kaveripiirin valinta on erittäin merkittävä ja se, että vanhemmat seuraavat, mitä lapset tekevät.
– Ja etenkin poikien osalta tärkeitä ovat ne muutamat vuodet, kun nuorukainen kasvaa ja hakee paikkaansa yhteiskunnassa. Jos he selviävät niistä vammauttamatta itseään huumeilla ja pääsevät miehistymään, minkä jälkeen oma arvostelukyky paranee, niin näistä pojista tulee erittäin yhteiskuntakelpoisia nuoria miehiä rakentamaan tätä yhteiskuntaa, Kinnunen sanoo.