800 megahertsin taajuusalueella toimivien langattomien mikrofonien käyttö loppuu pian. Niillä saa laulaa esimerkiksi karaokea vielä kuluvan vuoden loppuun saakka. Ensi vuoden alusta näiden mikrofonien käyttäminen on kuitenkin laitonta.
Siitä, kuinka monella on tällä hetkellä kotonaan pian laittomaksi muuttuva mikrofoni, ei ole tarkkoja tietoja.
- Arvioisin, että ehkä jopa 70 prosenttia on tällaisia, rovaniemeläisen Karaokekeskuksen toimitusjohtaja Marko Tervaniemi sanoo.
Liikenne- ja viestintäministeriö arvioi vuonna 2011, että kotikaraokelaitteiden omistajilla ja jumppien vetäjillä olisi noin 6000 mikrofonia, jotka käyttävät 800 megahertsin taajuutta. Kun mukaan lasketaan yritysten, koulujen, kuntien, seurakuntien, teattereiden ja muiden kulttuurilaitosten mikrofonit, määrä nousi tuolloin kymmeniin tuhansiin.
Tervaniemi kehottaa tarkistamaan oman mikrofoninsa laillisuuden joko Viestintäviraston internet-sivuilta tai mikrofonin maahantuojalta. Jos langaton mikrofoni toimii 800 megahertsin taajuudella, sen voi saada päivitettyä luvalliselle taajuudelle.
- Se riippuu valmistajasta tai maahantuojasta. On sellaisia merkkejä, jotka ovat toimineet sellaisella hit and run -periaatteella eli tuoneet Suomeen erän mikrofoneja ja sen jälkeen kun perävalot ovat häipyneet näkymästä, niin ei paljoa homma kiinnosta. Sitten taas on isoja merkkejä, jotka päivittävät mikrofonit tämän päivän vaatimuksia vastaaviksi.
Päivitä tai osta uusi
Tervaniemi kertoo, että isot mikrofonimerkit joko päivittävät mikrofonit tai antavat vanhasta mikrofonista hyvitystä ja asiakas voi ostaa tilalle uuden. Tervaniemi ei osaa sanoa, kuinka paljon mikrofonin päivittäminen voi maksaa asiakkaalle. Hänen yrityksensä mikrofonimerkki ei vaadi päivittämistä, vaan toimii luvallisesti myös ensi vuonna.
Hän kertoo kuitenkin kuulleensa tapauksista, joissa päivittäminen olisi tullut kalliimmaksi kuin uusien mikrofonien ostaminen.
Tervaniemen mukaan monelle suomalaiselle mikrofonien taajuusmuutos tulee yllätyksenä.
- Suomalaiset eivät ole tajunneet sitä, että tällainen on tulossa. Siitä on puhuttu ja jotkut asiasta hereillä olevat ovat reagoineet siihen. Pahin tai meidän kannalta paras on vielä edessä, koska kun herätään siihen, ettei mikrofonia saa enää käyttää, niin se on karu huominen 1.1. alkaen, Tervaniemi lataa.
Opetus- ja kulttuuriministeriö maksaa avustusta esimerkiksi teattereille mikrofonien uusimisesta. Esimerkiksi Rovaniemen Teatterille taajuusmuutos aiheutti noin 30 000 euron kulut, joista ministeriö on luvannut maksaa puolet. Tavallinen kotikaraoken harrastaja ei saa yhteiskunnan tukea mikrofonin päivittämiseen tai vaihtamiseen, vaan lysti on maksettava itse.
Tervaniemi sanoo, että mikrofonit eivät kuitenkaan välttämättä lakkaa toimimasta vuoden vaihtuessa, kuten aiemmin julkisuudessa on väitetty.
- Kyllä se toimii niin kauan kunnes operaattorit aloittavat toiminnan sillä lähetysalueella. Silloin käy niin, että langaton laajakaista häiritsee mikrofonin toimintaa tai mikrofoni häiritsee langatonta laajakaistaa.
Poliisi voi viedä mikrofonin
Viestintäviraston mukaan teleoperaattorit alkavat ottaa 4G-verkkoja käyttöön heti vuodenvaihteen jälkeen.
- Emme osaa arvioida kuinka nopeasti tämä tapahtuu. Yhdellä toimiluvan haltijalla on peittovelvoite kolmen vuoden päästä 95 prosenttia väestöstä ja viiden vuoden päästä 99 prosenttia. Kahdella toimiluvan haltijalla peittovelvoite on 97 prosenttia viiden vuoden päästä, radioverkkoasiantuntija Joni Kallio Viestintävirastosta sanoo.
Liikenne- ja viestintäministeriön mukaan 4G-laajakaistayhteyksiä tarjoavat kaikki kolme isoa operaattoria eli DNA, Elisa Sonera.
Viestintävirastosta vahvistetaan, että luvattoman taajuusalueen mikrofonin käyttäminen ensi vuonna voi pahimmillaan johtaa jopa laitteiden takavarikoimiseen ja sakkoihin
- Radiolain rikkomisesta voidaan tuomita päiväsakkoihin. Poliisi voi takavarikoida käyttäjän hallusta löytyviä laittomia laitteita. Viestintävirasto valvoo mikrofonien myyntiä tehostetusti vuodenvaihteen jälkeen, Kallio toteaa.
Viestintävirastosta kuitenkin huomautetaan, että suurin osa kotikaraokelaulajien mikrofoneista toimii luvallisilla taajuuksilla. Myös esimerkiksi langaton PlayStation Singstar -pelin mikrofoni on laillisella taajuudella.
Tarkempaa tietoa taajuusmuutoksista löytyy Viestintäviraston internet-sivuilta.