Kuluneena kesänä Tornionjokeen nousi kudulle noin 53 600 ja Simojokeen noin 3 100 lohta. Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitoksen kaikuluotausseurantojen mukaan tämä on reilut 10 prosenttia vähemmän kuin kesällä 2012 havaitut ennätysmäiset lohimäärät.
Vuosina 2012 ja 2013 lohta nousi kudulle kahdesta kolmeen kertaa enemmän kuin vuosina 2008 - 2011. Tutkimuslaitokselta kerrotaan, että lohimäärien kasvu selittyy lähinnä lohen luontaisen eloonjäännin parantumisella ja kalastuksen vähenemisellä Itämeressä.
Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitoksen mukaan lohet nousivat jokiin tänä vuonna pääpiirteissään samaan aikaan kuin edellisvuonna. Alkukesällä päivittäin havaitut kalamäärät olivat suhteellisen vähäisiä, kunnes juhannusviikolla lohimäärät kasvoivat nopeasti. Vaelluksen huippu kesti 2-3 seuraavaa viikkoa.
Tutkimuslaitokselta kerrotaan, että kaikuluotausseurannan tulokset ovat yhdenmukaisia Kansainvälisen Merentutkimusneuvoston (ICES) viime kevään kanta-arvioinnin kanssa, jossa nousulohimäärien ennakoitiin hiukan vähenevän vuodesta 2012 vuoteen 2013.
Simojoen tila heikompi
Lohimäärien pysyvä runsastuminen olisi tarpeen Tornion- ja Simojoen lohikantojen turvaamiseksi. Tornionjoen lohikanta on Itämeren suurin, ja lohimäärät ovat esimerkiksi Itämeren toiseksi suurimmassa Kalix-joen lohikannassa noin puolet Tornionjoen lohimääristä, kerrotaan Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitokselta.
Simojoella lohikannan tila on ollut hieman heikompi kuin Tornionjoella.
Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitos seuraa lohien määrää ja vaelluksen ajoittumista kaikuluotaimilla Tornionjoella napapiirin tuntumassa Kattilakoskella ja Simojoella muutama kilometri jokisuulta ylävirtaan.