Valtion sote-uudistus on käytännössä lain hyväksymistä vaille valmis. Laki on kirjoitettu Petteri Orpon työryhmän kesäkuisen väliraportin linjausten mukaisesti, eli vastuukuntamallipohjalta, sanoo asiantuntijana työryhmässä istunut Kainuun sosiaali- ja terveydenhuollonkuntayhtymän johtaja Maire Ahopelto.
- Kyllä tämä on pyörähdellyt jo lausuntopyyntökierroksilla. Asian ympärillä vellonut epätietoisuus on saattanut johtua siitä, että jotkut kunnat ovat elätelleet toiveita vaihtoehtoisista sote-palveluiden järjestämistavoista. Vastuukuntamallissa vastuukunta saa paitsi vastuuta, sen on myös pakko ottaa vastuulleen sellaisiakin kuntia, joita se ei välttämättä edes haluaisi.
Ahopelto toteaa, että malli on selkeä. Vastuukunnat vastaavat alueella olevien kuntien sote-palveluista. Poikkeuksia on vain yksi.
- Kainuu voi jatkaa nykyisellä tavalla, eli kuntien sosiaali- ja terveyspalvelut tuotetaan kuntien tarkoitusta varten perustaman kuntayhtymän kautta. Vastaavaa mallia esitimme työryhmässä myös Pohjois-Pohjanmaalle, Länsi-Pohjan alueelle sekä Lappiin. Se esitys ei mennyt työryhmässä läpi. Harkittavaksi jääkin, yritetäänkö asiaan vielä vaikuttaa lain käsittelyn yhteydessä, Ahopelto toteaa.
Etelän malli ei pohjoisessa toimi
Ahopellon mukaan Orpon työryhmälle kerrottiin hyvin selkeästi, että Suomi on pitkä maa, johon mahtuu toisistaan hyvin paljon poikkeavia alueita.
- Se mikä toimii Helsingissä, Turussa tai Tampereella, ei todellakaan toimi pitkien välimatkojen Pohjois-Suomessa. Siinä mielessä olisin toivonut, että vastuukuntamallin rinnalle olisi tullut vaihtoehtoja. Kainuu on ainoa poikkeus pienuutensa takia, mutta kyllä Pohjois-Pohjanmaa, Länsi-Pohja ja Lappi olisivat tarvinneet myös vaihtoehtonsa.
Ahopelto laskee, että Kainuu-poikkeuksen takana on väestöpohja. Kajaani on vastuukaupungiksi hieman liian pieni. Kajaanin ulkopuolella asuu hieman yli puolet maakunnan väestä.
- Olisi väärin, että Kajaani laitettaisiin vastuuseen itseään isommasta kokonaisuudesta. Toisaalta olisi myös muita kuntia kohtaan väärin, jos Kajaani alle 50 prosentin väestöosuudella päättäisi Kainuun sote-asioista.
Pohjois-Suomen jättialueissa ei ole järkeä
Ahopellon mukaan sote-uudistuksen linjaus on Pohjois-Suomelle raaka.
- Riittävän suuria vastuualuekaupunkeja ei ole käytännössä kuin kaksi. Oulun vastuulle onkin tulossa koko Pohjois-Pohjanmaan 400 000 asukkaan 400 kilometriä pitkä, lukuisten kuntien alue. Rovaniemi saa vastuulleen koko Lapin sosiaali- ja terveydenhuollon järjestämisen. Kaupan päälle tulee vielä liian pieneksi vastuukunta-alueena tai kuntayhtymämallillakaan toimivaksi jäävä Länsi-Pohja.
- Kun vastuukuntien pitää huolehtia kaikkien alueen kuntien perusterveydenhuollosta, sosiaalihuollosta, ympäristöterveydenhuollosta ja sairaanhoitopiirin toiminnasta, ei tässä Lapin tai Pohjois-Pohjanmaan kaltaisilla alueilla ole oikein mitään järkeä. Välimatkat ovat liian pitkiä ja kuntia on liian paljon. Päättäjillä on nyt kiire herätä, jyrähtää Ahopelto.