Quantcast
Channel: Yle Uutiset | Tuoreimmat uutiset
Viewing all articles
Browse latest Browse all 24984

Lainoppineet: Korkeimman oikeuden päätös Tenon vesistön kalastusasiassa vahvistaa saamelaisten oikeuksia – johtanee lakimuutoksiin

$
0
0

Perustuslakiasiantuntija, dosentti Pauli Rautiainen ja ihmisoikeusprofessori Martin Scheinin sanovat, että korkeimman oikeuden päätös Tenojoen kalastusasiasta vahvistaa saamelaisten alkuperäiskansaoikeuksia. Asiantuntijat ovat yhtä mieltä siitä, että päätös on merkittävä myös kansainvälisellä tasolla.

Korkein oikeus antoi keskiviikkona päätöksen, jossa se kertoi hylkäävänsä kaikki syytteet saamelaisten kalastusta koskevissa asioissa. Tapauksessa viittä saamelaiskalastajaa syytettiin joko luvattomasta pyynnistä tai kalastusrikkomuksesta.

Pauli Rautiaisen mukaan kyse on myös perus- ja ihmisoikeusjärjestelmän kannalta merkittävästä päätöksestä.

Ennakkopäätös, joka vaikuttanee lainsäädäntöön

Korkein oikeus on todennut, että Suomessa perustuslain ja alemman asteen lainsäädännön välillä on ristiriita, ja tuomiossaan se on jättänyt soveltamatta tätä alemman asteen lakia, kertoo perustuslakiasiantuntija Pauli Rautiainen.

Rautiainen sanoo, että tämän kaltaisiin päätöksiin liittyy lähestulkoon aina tarpeita lakimuutoksille.

– Tämä pitkälti osoittaa sen, että meillä on tarvetta muuttaa lainsäädäntöä siten, että se turvaa paremmin saamelaisten alkuperäiskansaoikeudet.

Korkein oikeus toimii ennakkopäätöstuomioistuimena. Pauli Rautiaisen mukaan kyseiset päätökset ovat kiistatta erityisen merkittäviä ennakkotapauksia.

– Samalla korkein oikeus on tullut selventäneeksi sitä, mihin perustuslakivaliokunta on ottanut kantaa ja mihin ei, ja selkiyttänyt meidän alkuperäiskansoihin liittyvän perustuslain tulkinnan, Rautiainen sanoo.

Sekä Rautiainen että tapauksen syyttäjä Anita Haapakoski uskovat, että päätös tulee vaikuttamaan kalastussäännöksiin tulevaisuudessa.

Harvinainen tapaus, jossa lain soveltaminen ristiriidassa perustuslakiin nähden

Korkein oikeus toteaa johtopäätöksessään, että kalastuslain säännösten soveltamisesta aiheutuvat rajoitukset saamelaisten kulttuurisiin oikeuksiin ovat perustuslain kanssa ristiriidassa.

Professori Martin Scheinin huomauttaa, että kumpaankin päätökseen kuuluu olennaisena osana perinteisen pyynnin siirtäminen seuraavalle sukupolvelle ja päätös osoittaa sen olevan lainkin näkökulmasta osa saamelaiskulttuuria. Toisessa tapauksessa mukana oli alaikäinen henkilö, yhden kalastajan lapsi.

Scheininille tapaus on tuttu, sillä hän antoi alioikeusvaiheessa syytettyjen pyynnöstä tuomioistuimelle lausunnon. Siinä hän käsitteli myönteisellä tavalla saamelaisten ihmisoikeuksia ja niiden liittymistä kyseessä olevaan tapaukseen.

Kaiken kaikkiaan hän toteaa, että nyt annettu korkeimman oikeuden päätös on hyvin harvinainen. Kyseisessä tapauksessa on linjattu poikkeuksellisella tavalla.

– Tämä on yksi niistä hyvin harvoista tapauksista Suomessa, missä korkein oikeus on nähnyt, että lain soveltaminen yksittäisessä tapauksessa olisi ristiriidassa perustuslain kanssa, Scheinin sanoo.


Viewing all articles
Browse latest Browse all 24984

Trending Articles



<script src="https://jsc.adskeeper.com/r/s/rssing.com.1596347.js" async> </script>