Rovaniemeläisen Jenna Nätyngin asunnossa huoneista toisiin tepastelevat corgi cardigan -pennut Slava Harkova, Slava Dnipro, Slava Mariupol, Slava Kiev ja Slava Herson.
Nätynki on nimennyt Lady Guard -kennelinsä ensimmäisen pentueen Venäjän sotatoimien kohteeksi joutuneiden ukrainalaiskaupunkien mukaan.
– Halusin ajankohtaiset ja kantaa ottavat nimet näille pennuille. Lapista on vaikea muuten auttaa kuin lahjoituksilla, niin täällä ollaan hengessä mukana ukrainalaisten puolesta, Nätynki kertoo.
Kennelliiton hallituksen puheenjohtaja Harri Lehkonen kertoo, että koirien kennelnimissä on muoti-ilmiöitä kuten lasten nimissäkin. Yleensä nimet ovat kuitenkin populaarikulttuurin ilmiöistä, kuten tv-sarjoista tai artisteilta sekä urheilumaailmasta.
Esimerkiksi Game of Thrones ja Harry Potter ovat antaneet inspiraatioita monien koirien nimiin, mutta suuresta koirajoukosta löytyy myös presidenttejä ja hirmuhallitsijoita.
Kenneliiton jalostustietojärjestelmän (siirryt toiseen palveluun) perusteella kymmenet suomalaiskoirat on nimetty Obaman tai Putinin mukaan, mutta joukossa on myös muutama Hitler ja Stalinkin. Myös Urkki on ollut suosittu nimi.
Lehkosella ei ole mitään sitä vastaan, että koiria nimetään ukrainalaiskaupunkien mukaan.
– Onhan se jonkinlainen solidaarisuuden osoitus, Lehkonen sanoo.
Myös Nätynki kertoo saaneensa nimistä vain hyvää palautetta, ja niistä on syntynyt hyviä keskusteluja pennuista kiinnostuneiden kanssa.

Kotiin jäädessä halu hankkia koira kasvaa
Suomalaisten halu hankkia koiria lisääntyy samoihin aikoihin, kun yhteiskunnassa on käynnissä jonkinlainen kriisi. Tämä näkyy Kennelliiton tilastoissa, joihin on rekisteröity arviolta 70 prosenttia Suomen koirista.
Rekisteröityjen koirien määrä on lisääntynyt niin 1990-luvun lamavuosina, finanssikriisin aikaan kuin viimeksi koronapandemian aikaankin – jolloin jopa muutama pentu on nimetty covid-taudin mukaan.
Lehkosen mukaan kriiseillä ja koiranhankkimishaluilla on yhteys.
– Todennäköisenä syynä on ihmisten lisääntynyt vapaa-aika. Kun ihmiset laman tai covidin takia joutuvat jäämään kotiin, ihmiset toteuttavat pitkään muhineen ajatuksensa koiran hankinnasta, Lehkonen arvioi.

Sytyttääkö vai sammuttaako sota koirabuumin?
Kennelliiton mukaan tämän vuoden koiralukuja ja Ukrainan sodan vaikutusta niihin on vielä liian varhaista ennakoida.
Lehkonen arvioi, että Ukrainan sodan myötä koiraihmisten halu kiertää koiranäyttelyitä vähenee. Korkea polttoaineenhinta voi rajoittaa ihmisten halua matkustaa pitkä matkoja.
– Luulen, että koiran kanssa harrastetaan sellaisia asioita, jotka eivät edellytä niin paljon matkustelua, Lehkonen arvioi.
Nätynki kertoo havainneensa kasvattajakavereidensa kanssa, että koirien kysyntä on viime aikoina hieman laskenut.
– Uskomme, että Ukrainan tilanteella on siihen vaikutusta. Suomessa mietitään tulevaisuutta meidän turvallisuuden ja muun puolesta. Pentua ei välttämättä uskalleta ottaa, Nätynki sanoo.
Kaikesta huolimatta Nätyngin corgipennuille riitti uusia koteja. Hän sai pennuistaan yhteensä 50 yhteydenottoa, ja pennut Hersonia lukuun ottamatta lähtevät eri puolille maata tämän viikonlopun aikana. Koirista tuli kyselyitä myös Venäjältä, mutta koirakauppa kariutui jo ennen sotaa.
– Olisi ollut hauska nähdä, miten siellä olisi suhtauduttu pentujen nimiin, Nätynki miettii.
Lue myös:
"Suurin osa koiranpennuista luulee, että niiden nimi on Ei!" – Näin testaat, tunteeko koira nimensä
Mitä ajatuksia juttu herätti? Voit osallistua keskusteluun Yle Tunnuksella 27.3. kello 23 saakka.