Lapinporokoira oli kotiseudullaan Kennelliiton rekisteritietojen mukaan viime vuonna yksi suosituimmista koiraroduista.
Rovaniemellä asuvat inarilaislähtöiset Roosa Kukkola ja Petteri Morottaja hankkivat liki viisi vuotta sitten ensimmäisen yhteisen koiran. Morottajalle rotuvalinta oli päivänselvä: poronhoitajaperheen kasvattina hän oli tottunut siihen, että kotona on aina nimenomaan porokoira, ja niiden luonteesta oli lämpimiä muistoja.
– Minä taas olin tottunut hieman isompaan ja pitempikarvaiseen koiraan. Lapinporokoiran käytännölliset ominaisuudet vakuuttivat kuitenkin minutkin siitä, että tämä on juuri meille sopiva rotu, Kukkola kertoo.
Viisi kotimaista rotua Lapissa kymmenen suosituimman joukossa
Kennelliitto tilastoi rekisteröityjen koirarotujen määriä kennelpiireittäin. Suomessa ollaan maailman aktiivisimpia rekisteröimään koiria.
Vuonna 2021 Lapin kennelpiirin kymmenen suosituimman rodun joukkoon kuului ainoana kennelpiirinä kaikki viisi kotimaista koirarotua: suomenpystykorva, suomenlapinkoira, karjalankarhukoira, lapinporokoira ja suomenajokoira. Myös esimerkiksi Pohjois-Karjalassa ja Kainuussa kotimaiset rodut ovat suosiossa.
Kennelliiton puheenjohtaja Harri Lehkonen kertoo, että lapinporokoira ei ole muualla yhtä suosittu kuin se on kotiseuduillaan Lapissa. Hänen mukaansa historialliset käyttötarkoitukset, mutta myös maantieteelliset olosuhteet vaikuttavat koirarotujen suosioon alueittain. Lapinporokoira on kehittynyt saamelaisten poronhoidon myötä poropaimennukseen.
Miellyttämisenhaluinen lapinporokoira sopii aktiiviselle luontoihmiselle
Tänä päivänä Kukkolan ja Morottajan perheeseen kuuluu kaksi lapinporokoiraa, kun nelivuotias Uula sai kaverikseen 8-vuotiaan kodinvaihtaja Kirin. Rotuvalintaan pariskunta on ollut enemmän kuin tyytyväinen, sillä lapinporokoira on varsin miellyttämisenhaluinen, fiksu ja nopea oppimaan.
– Uula ja Kiri on todella kiintyneitä omiin ihmisiin ja meillä on ihan mahtava luottamussuhde koirien kanssa. Ne luottavat meihin ja me heihin.
Petteri Morottaja kertoo, että porokoira sopeutuu nopeasti ja sopii monenlaiseen perheeseen. Se kuitenkin vaatii paljon liikuntaa ja erilaisia virikkeitä päivittäin.

Uulan ja Kirin omistajat ovat halunneet säilyttää rodun alkuperäistä tarkoitusta ja koirat pääsevätkin usein harjoittelemaan porojen paimennusta. Vaikka porokoira on sopeutuvainen ja nopea oppimaan, haluavat Kukkola ja Morottaja kuitenkin muistuttaa kunnollisen kouluttamisen merkityksestä myös porotöihin.
– Olemme todistaneet sitä ilmiötä, että porokoira hankitaan työkäyttöön ja sitten ihmetellään, kun se ei olekaan valmis paketti. Täytyisi muistaa, että jokainen koira vaatii ihmiseltä aikaa ja sitoutumista. Porokoirakin tulee kouluttaa paimennustyöhön, Roosa Kukkola sanoo.
Fanipostia sekä Suomesta että ulkomailta
Kun pariskunta hankki Uulan, oli sen rotu hieman nykyistä harvinaisempi. He ovat päässeet todistamaan rodun kasvavaa suosiota, kun heidän koiransa Uula ja Kiri ovat tätä nykyä koiramaailman some-julkkiksia.
Kukkola ja Morottaja päivittävät koiriensa kuulumisia sosiaaliseen mediaan, jossa lukuisat ihmiset niin Suomesta kuin ulkomailta ovat hurmaantuneet sympaattisista karvakuonoista.

Kukkola kertoo heidän saaneen viestejä, joiden mukaan Uula ja Kiri ovat inspiroineet kyseisen rodun pariin.
– Meidän koirien Instagram-tilille tulee säännöllisesti viestiä sekä Suomesta että ulkomailta. Ihmiset kyselevät tämän rodun ominaisuuksista sekä vinkkejä, miten ja mistä he voisi saada oman porokoiran. Minä sitten parhaani mukaan yritän auttaa heitä, kertoo Kukkola.