Haaparannan kauppojen parkkipaikat on taas täynnä suomalaisia autoja. Meneillään olevat hiihtolomaviikot ovat lisänneet suomalaisten ostosmatkailua naapurimaahan.
Kaupankäynnin suuntaa Ruotsiin vauhdittaa koronarajoitusten poistumisen lisäksi halpa kruunu. Euro on vahvistunut suhteessa kruunuun selvästi viime vuoden lokakuusta lähtien, joskin aivan viime päivinä on tapahtunut käänne. Perjantaina yhdellä eurolla saa yhä 10,68 kruunua, kun vielä pari päivää sitten eurolla sai 10,80 kruunua. Lokakuussa eurolla sai alle kymmenen kruunua.
Ranualainen Henna Saarijärvi tuli kavereiden kanssa Haaparannalle ostoksille pandemian pakottaman parin vuoden tauon jälkeen.
– Yleensä ollaan käyty täällä muutamien kuukausien välein. Täällä on joitain tuotteita saatavissa vähän edullisemmin mitä Suomesta.
Paikka paikoin Haaparannalla on jo toivuttu pandemian aiheuttamasta notkahduksesta. Esimerkiksi Candy Worldin tavaratalopäällikkö Maarit Nyman-Pitkänen toteaa, että heillä on palattu kaupan käynnissä jo normaaliin eli aikaan ennen koronaa.
– Meillä kauppa käy entiseen malliin, pienenä yllätyksenä, että näinkin nopeasti.
Haaparannan Ikean asiakaspalvelupäällikkö Henrik Eneros kertoo, että kun pandemia alkoi ja rajan yli kulkua rajoitettiin, asiakkaista häipyi puolet.
– Viime syksystä lähtien on alkanut taas vilkastumaan, kun rajoituksia helpotettiin rajalla. Ihan pandemiaa edeltävässä tilanteessa emme vielä ole, mutta kyllä nyt on enemmän säpinää. Asiakkaita on käynyt jälleen vähän kauempaakin.
Haaparannan kunnan elinkeinopäällikkö Bengt Strandberg kertoo, että vielä ei ole ihan palattu entiseen, mutta merkittävästi parempaan suuntaan ollaan menossa.

Uhkakuvissa bensan hinnan nousu
Strandberg uskoo, että ehkä jo kesällä väki liikkuu normaalisti ja kauppa käy entiseen malliin. Uhkakuvia tilanteeseen tuo sotatilanne ja myös polttoaineiden kallistuminen. Epävarmuutta on, liikkuvatko ihmiset entiseen malliin myös kauempaa Haaparannalle ja Tornioon.
Haaparannan yrittäjien puheenjohtaja Esa Paldanius kertoo, että heti kun rajalla löysättiin tarkastuksia, se näkyi kasvavana ostosliikenteenä Suomesta Ruotsiin.
– Ruotsin puolen kauppiaat on varmaan iloisia tästä euron kurssista. Suomalaiset asiakkaat saavat paljon enemmän, kun euro on vahva suhteessa kruunuun. Meille, jotka asumme tällä puolen rajaa, niin tulee vähän kalliimmaksi lähteä Suomen puolelle ostoksille, summaa Esa Paldanius.

Lue myös:
Mitä ajatuksia juttu herätti? Voit osallistua keskusteluun Yle Tunnuksella 12.3. kello 23 saakka.