Quantcast
Channel: Yle Uutiset | Tuoreimmat uutiset
Viewing all articles
Browse latest Browse all 24967

Tästä kasvaa Suomen suurin työmaa: Euroopan suurimman sellutehtaan rakentaminen Kemissä työllistää jopa 3000 ihmistä syksyyn mennessä

$
0
0

Metsä Fibren tehdastyömaan koko paljastuu hyvin ilmasta käsin, mutta tehtaan portilla se pysäyttää.

Valtavat massasäiliöt ja muun muassa yli 100 metriä korkea piippu saavat katsojan tuntemaan itsensä mitättömäksi.

Euroopan suurimman sellutehtaan työmaalla tekemisen tahti kiihtyy nyt kuukausi kuukaudelta. Asentamistyöt ovat vauhdittumassa ja työntekijämäärä alueella kasvaa rajusti.

– Tällä hetkellä työmaalla on keskimäärin noin 1300 henkilöä päivittäin. Henkilöstöpiikki saavutetaan ensi syksynä, jolloin tehdasalueella työskentelee päivittäin hieman yli 3000 ihmistä, kertoo biotuotetehdasprojektin johtaja Jari-Pekka Johansson.

Työmaalla samanaikaisesti työskentelevien määrällä mitattuna sellutehdashankkeen ohitse menee varmuudella vain Olkiluoto 3:n ydinvoimalatyömaa Eurajoella, missä työvoimavahvuus oli vuonna 2009 enimmillään noin 4500 henkilöä.

Jari-Pekka Johanssonin mukaan vuonna 2017 valmistuneen Metsä Fibren Äänekosken tehtaan rakentamisen työvoimatarve oli lähes yhtä suuri kuin Kemissä.

Metsä Fibren Kemin biotuotetehtaan projektijohtaja Jari-Pekka Johansson tehtaan työmaalla helmikuussa 2022
Tehdasprojektin johtaja Jari-Pekka Johanssonin mukaan sellutehtaan rakentaminen on edennyt aikataulussaan. Kiivain vaihe on nyt alkamassa. Antti Ullakko / Yle

Kuluneen vuoden aikana rakentamisessa on edetty rivakasti. Parhaimmillaan puolet Suomen kaikista paalutuskoneista on ollut kiinni Kemin työmaalla. Maahan on isketty yli 600 kilometriä paalua eli niitä pitkin pääsisi kulkemaan Kemistä Lahteen.

Kaikkiaan sellutehtaan rakennusvaiheen työllisyysvaikutukset ovat noin 10 000 henkilötyövuotta, josta yli puolet tehdään Kemissä. Jari-Pekka Johanssonin mukaan tehdasprojektin kotimaisuusaste on noin 70 prosenttia.

Lue myös: Ukrainalaiset lähtivät Kemin Metsä Fibren rakennustyömaalta

Iso työmaa on rakentajalle tilaisuus, joka ei ehkä toistu

Sellutehtaan rakentamiseen osallistuu noin 160 yritystä. Esimerkiksi Pohjoismaiden suurimmalla nostopalveluyrityksellä Havatorilla on tällä hetkellä Pajusaaressa 30 konetta ja puolensataa työntekijää.

– Työntekijöitä on löytynyt onneksi paljon omasta takaa. Viime vuoden aikana olemme rekrytoineet 10–15 ihmistä ja vieläkin palkkaamme esimerkiksi kuljettajia, kertoo projektipäällikkö Mikael Tervaskanto, joka itsekin aloitti työnsä Havatorilla tehdashankkeen tiimoilta vasta puolisen vuotta sitten.

Vaikka firmoilla varmasti on haastetta osaajien löytämiseksi varsinkin asennusvaiheessa, on Suomen tähän asti suurin metsäteollisuuden investointi ollut työpaikkana houkutteleva ja monille tilaisuus, joka ei välttämättä toistu.

– Onhan tämä ainutkertainen kokemus ja mahdollisuus oppia, mikä itseänikin tähän houkutteli, Mikael Tervaskanto toteaa.

Havatorilla Metsä Fibre -urakan kiivain vaihe ajoittuu Tervaskannon mukaan ensi heinä–elokuulle. Silloin työmaalla on yli 50 nosturia per päivä.

Havatorin Kemin biotuotetehtaasta vastaava projektipäällikkö Mikael Tervaskanto
Mikael Tervaskanto työskentelee nostopalveluyhtiö Havatorilla tehdashankkeen projektipäällikkönä.Tiinamaija Rantamartti / Yle

Näytön paikka myös työkkärille: “Olemme oppineet aivan valtavasti”

Lapin TE-palvelut perusti vuosi sitten keväällä sellutehdashanketta varten kymmenen hengen projektitiimin, jossa on mukana kattavasti työllistämisen ja koulutuksen osaajia.

Sen verran isosta ponnistuksesta on ollut viranomaisillakin kysymys, että kaikki keinot on otettu käyttöön. Projektin aikana on hyödynnetty muun muassa työvoimapalvelun Kuumaa linjaa sekä yritysten ja työnhakijoiden yhteistä verkkoalustaa.

– Olemme oppineet tästä aivan valtavasti esimerkiksi Lapin mahdollisia tulevia kaivoshankkeita ajatellen. Näin isossa suurhankkeessa olemme eri verkostojen ja työnantajien kanssa päivittäin yhteydessä, sanoo rekrytointikoordinaattori Ida Paaso Lapin TE-palveluista.

Ida Paasolle ei ole kantautunut tietoa, että työvoiman saatavuudessa olisi ainakaan vielä ollut ylitsepääsemättömiä ongelmia.

– Lapin alueella rekrytointihaasteita on ollut joka toisella työnantajalla viimeisen vuoden aikana. Tässä suurhankkeessa ne voivat toki kasvaa, kun asentamiseen erikoistuneita osaajia tarvitaan yhä enemmän.

Tänä vuonna sellutehdasprojekti painottuu suureksi osaksi juuri asennustöihin. Vuoden lopussa valmistuvat myös uusi sähkölinja, Ajoksen satamavarasto ja pohjoista kaupunginosaa halkova Sahansaarenkadun yksityisraide.

1,85 miljardia euroa maksava sellutehdas käynnistetään vuoden 2023 lokakuuhun mennessä. Suurinvestointi turvaa nykyiset 250 työpaikkaa tehdasalueella.

Suorassa arvoketjussaan sellutehdas työllistää yhteensä noin 2 500 henkilöä. Uudet noin 1500 työpaikkaa syntyvät pääasiassa puunkorjuuseen ja kuljetuksiin. Näihin tarpeisiin pyritään nyt kouluttamaan väkeä.

Mitä ajatuksia juttu herätti? Voit osallistua keskusteluun Yle Tunnuksella 11.3. kello 23 saakka.

Lue myös:

EK: Teollisuus investoi nyt innokkaasti – viimeksi vastaava taso 10 vuotta sitten

Metsä Group suunnittelee uutta tehdasta, joka loisi 140 työpaikkaa Äänekoskelle – "Kaupungin historian suurimpia uutisia", sanoo kaupunginjohtaja


Viewing all articles
Browse latest Browse all 24967

Trending Articles



<script src="https://jsc.adskeeper.com/r/s/rssing.com.1596347.js" async> </script>