Lapissa paljastuneiden törkeiden huumausainerikosten määrä on kasvanut räjähdysmäisesti. Tammi–lokakuun aikana on paljastunut jo kolminkertainen määrä törkeitä huumausainerikoksia viime vuoden vastaavaan aikaan nähden.
Lapissa eniten huumausainerikoksia paljastetaan Kemissä ja Rovaniemellä.
– Tämän vuoden tilastossa ovat kasvussa kaikki huumausainerikostyypit, käyttörikoksista törkeisiin rikoksiin, sanoo Lapin poliisilaitoksen huumerikosyksikön rikoskomisario Olli Murtola.
Resursseja kaivataan enemmän kentälle ja nuorten parissa tehtävään ennaltaehkäisevään työhön. Lappi saa hallituksen päättämistä poliisin lisämäärärahoista puoli miljoonaa euroa. Rahalla palkataan Lappiin vuodeksi 11 poliisia ensi vuoden alusta. Lisävirat ovat määräaikaisia. Suurin osa poliiseista palkataan Ylä-Lappiin, mutta Kemiin on tulossa kaksi määräaikaista virkaa pahan huumeongelman takia.
– Meillä on ollut jopa 13-vuotiaita asiakkaina parin viime vuoden aikana. Valitettavasti käyttäjäkunta alkaa olla yhä nuorempaa. Toki se lähtee usein kannabispuolelta, Murtola sanoo.
"Käyttörikostilastot ovat vakiintuneiden tyyppien aikaansaannosta"
Länsirajan yli, Ruotsista Suomeen, salakuljetetaan paljon huumausaineita. Takavarikoidut määrät ovat valtavia. Esimerkiksi viime maaliskuussa Tulli paljasti laajan salakuljetusverkoston, jonka epäillään tuoneen marihuanaa Haaparannan kautta Suomeen jopa 1,4 miljoonan euron edestä.
Lapin poliisilaitoksen huumerikosyksikön rikoskomisario Olli Murtola sanoo, että paljon huumeita jää Meri-Lappiin. Maaraja on salakuljettajien kauttakulkupaikka Etelä-Ruotsista. Murtolan mukaan salakuljettajat minimoivat kiinnijäämisen riskiä säilyttämällä huumeita rajan tuntumassa.
– Niitä tuodaan pienemmissä määrissä rajan yli. Pääsääntöisesti nämä aineet jäävät Meri-Lapin alueella. Maahantuonnin piirissä on olemassa tällainen säännöstely, Murtola kertoo.
Poliisi on huomannut, että huumausaineiden kysyntä ja tarjonta kohtaavat rajan lähellä. Huumeidenkäyttäjät ovat poliisille tuttua, vakiintunutta porukkaa, mutta myös uusia käyttäjiä tulee koko ajan.
– Menekkiä on. Sen huomaa siitä, että yksittäisen henkilön salakuljettamat määrät ovat kasvussa. Me ei pystytä tällä hetkellä satsaamaan resursseja ja valvontaa katutasolle tarpeeksi. Käyttörikostilastot ovat vakiintuneiden tyyppien aikaansaannosta, Murtola sanoo.