Quantcast
Channel: Yle Uutiset | Tuoreimmat uutiset
Viewing all articles
Browse latest Browse all 24875

Lumeton Lapland kääntyi Craplandiksi – ulkomaiset Instagram-kuvaajat kertovat, kuinka vähälumista Suomea kannattaa markkinoida: "Se oli niin kaunista"

$
0
0

Islantilaisella Ása Steinarsrdóttirilla on Instagramissa yli 100 000 seuraajaa. Se on paljon parikymppiselle opiskelijalle, koska koko Islannissa on vain yli 300 000 asukasta.

Tampereen kaupunki houkutteli Steinarsrdóttirin ja neljä muuta tunnettua luontokuvaajaa kuvaamaan suomalaista luontoa. Yhteensä näillä viidellä kuvaajalla on Instagramissa yli 600 000 seuraajaa.

Ása Steinarsdóttir nauttii pannukahvia metsässä.
Ása Steinarsdóttir joi pannukahvia pakkasessa.Jani Aarnio / Yle

Nyt islantilainen Steinarsrdóttir on Kintulammen luonnonsuojelualueella Tampereen reunalla kaukana kaupungeista.

– Menimme kanootilla pientä jokea pitkin. Se oli kaunista. Niin paljon valoa, kuuraa ja kaunista valoa, Steinarsrdóttir sanoo.

– Islanti ja Suomi ovat ihan erilaisia. Teillä on paljon metsää, eikä tuulta. Meillä ei ole puita ja se on yleensä ensimmäinen asia, mitä ihmiset huomaavat. Islannissa on hyvin harvinaista, ettei tuule. Olen nauttinut, kun täällä on ollut niin tyyntä, hän jatkaa.

Pannukahvia kuksasta

Keittiömestari Sakari Savolainen on laittanut kuvaajille juuri aterian nuotiolla. Hirvenlihasta tehty makkara ja paistetut perunat lisukkeilla herättävät ihastusta.

Steinarsrdóttir juo pannukahvia kuksasta ja muut kuvaavat häntä. Ennen kuin ruokaa syödään, se tietysti kuvataan.

Ulkomalaaiset söivät metsässä hirvenlihamakkaroita ja paistettuja perunoita.
Kuvaajille tarjottiin hirvenlihamakkaroita ja paistettuja perunoita lisukkeineen.Jani Aarnio / Yle

Ulkomaalaisia kuvaajia kiinnostaa myös nuotio, jota kuvataan ahkerasti. Seuraajat Instagramissa pitävät tulisijakuvista. Nuotion tekeminen ei ole itsestään selvää ulkomailla.

– Instakuvaajat syövät yleensä ruokansa kylmänä, valokuvaaja Daniel Taipale naurahtaa.

Tamperelaisella Taipaleella on Instagramissa yli 200 000 seuraajaa. Hän kuvaa työkseen luontoa Suomessa ja ulkomailla.

Taipale veti Insta-leiriä yhteistyössä Visit Tampereen, Visit Finlandin ja Metsähallituksen kanssa. Visit Tampere maksoi leiristä yhteensä 8 000 euroa, jonka lisäksi yhteistyökumppanit sponsoroivat kuvaajia. Tämän lisäksi Visit Finland maksoi lentoliput ja joitakin palkkioita.

Crapland marraskuussa

Instagram-vaikuttajat oli kutsuttu Tampereelle kuvaamaan Suomea surkeimmassa mahdollisessa säässä marraskuussa, mutta toisin kävi.

Kintulammen luonnonsuojelualueella Tampereella paistoi maanantaina aurinko.

Pekka Pelkonen, Magomed Shapiev, Sakari Savolainen, Ása Steinarsdóttir, Julian Herbrig ja Julia Kivelä metsässä.
Pekka Pelkonen (vas.), Magomed Shapiev, Sakari Savolainen, Ása Steinarsdóttir, Julian Herbrig ja Julia Kivelä nauttivat valoisasta päivästä metsässä.Jani Aarnio / Yle

Marraskuuksi metsässä on vähän lunta. Brittimedia ehti jo nimittää Lappia Craplandiksi.

Miten käy Suomen brändin turistien silmissä, jos ilmastonmuutos vie loputkin lumet?

– Nyt ei ole niin paljon lunta Suomessa tai Islannissa ja se on harmi. Mutta täällä on huurretta puussa ja se näyttää melkein lumelta. Ása Steinarsdóttir lohduttaa.

Jokaisella vuodenajalla oma charminsa

Saksalaisella Julian Herbrigilla on Instagramissa 73 500 seuraajaa. Myös hän elää kuvaamisella.

– Luulen, että Suomi ilman lunta tai lumen kanssa on yhtä kaunis. Jokaisella vuodenajalla on oma charminsa. Suomi voi silti markkinoida mukavia ihmisiä ja mahtavaa ruokaa.

Julian Herbrig oli Lapissa helmikuussa, kun lunta oli paljon. Suomi ilman lunta on hänelle kokonaan uusi elämys.

– Lumi peitti silloin kaiken. Nyt on ihan uusi maailma minulle, kuin uncovered eli paljastettu. Ihan uutta maisemaa ja näkymiä.

Saksalaisille tulee Suomesta mieleen kuvaajan mukaan ensin luonto. Sitä voi markkinoida myös ilman lunta. Herbrig markkinoisi myös sitä, miten ihmiset elävät erilaisen sään kanssa. Esimerkiksi mökit viehättävät häntä.

– Näimme ketun, jota "jahtasimme" kameroiden kanssa, mutta emme saaneet kuvaan. Haluaisin nähdä lisää villieläimiä.

Kuvaaja tietää, että Tampere on vasta nimitetty saunan pääkaupungiksi. Ikimuistoisin kokemus oli tällä reissulla käydä avannossa jurttasaunan jälkeen.

– Olen hypännyt jäätyneeseen järveen avannon läpi. Se on jotakin, jota en ole koskaan tehnyt. Aluksi se oli kivuliasta, mutta jälkeenpäin virkistyin. Teimme sen kahdesti, koska se oli niin ihmeellistä.

Nuotion ääressä

Metsässä kuvaamassa on myös kaksi valokuvaajaa Venäjältä. Magomed Shapievilla on yli 24 000 seuraajaa ja Julia Kivelällä yli 70 000.

Pietarista muuttanut Julia Kivelä on asunut Suomessa seitsemän vuotta. Myös hänestä saunat ovat kiinnostavimpia asioita Suomessa, mitä näyttää ulkomaalaisille.

– Venäläiset haluavat nähdä Suomesta luontoa. Pietari on niin iso kaupunki. Ihmiset haluaisivat mennä luontoon, jonne pääsee helposti kuten Suomessa.

– Otan nättejä ja kodikkaita kuvia Suomesta. Haluan näyttää lämpimän tunnelman, joka syntyy, vaikka on tummat illat ja hyvin kylmää. Luonnossa voi olla mukavaa ystävien kanssa nuotion ääressä.

Kivelän venäläiset seuraajat tahtovat nähdä kuvia erityisesti järvistä.

– Suomen kannattaa markkinoida saunaa ja kivoja paikkoja kuten tätä luonnonpuistoa. Ja myös aktiviteettejä: jos järvet eivät jäädy, on mukava mennä kanootilla, veneellä ja saunalautalla, Kivelä sanoo.

Korjaus kello 8.38 Vaihdettu brittituristien tilalle brittimedia.

Lue lisää:

Brittimedia lyttää mustan Lapin – Laplandista tuli "Crapland"


Viewing all articles
Browse latest Browse all 24875

Trending Articles



<script src="https://jsc.adskeeper.com/r/s/rssing.com.1596347.js" async> </script>